Tuesday, May 31, 2011

ce cite ce cite..

salam alaikum sahabat2 antum antunna skalian,
entry kali ni ana nk share pngalaman seseorg yg bnama "x" dan "y" , di mana situasinye amat complicated sekali. hehe. dititipkan juga harapan ana utk sahabat2 skalian mmberi komen2 yg membina.. syukran =]


ok!

"x" adalah sorg muslimat, dan "y" adalah sorg muslimin.

awal perkenalan mereka adalah disebabkan ilmu, ya ?? ilmu ?? bgaimana tu ?
bukan ilmu maths kimia geografi tu.

dahulu , Y adalah seorg yg boleh dikatakan teruk juga. kerana apa ? ya! exactly! (mcm la dah bgtahu) hehe. ok ok.. hidupnya, diselubungi dgn cigarettes.. kluar malam2(kul 2 3 pg) . sahabat2 juga blh kata "yang tidak sihat".
by end of may, dia kenal dgn si X.

si X ni, seorg yg nk kata warak x da la jugak, sbb si X ni dlm proses mengubah diri dia kepada yg lbih baik. setahun jagung la baru. tp she really loves dunia barunya.

perkenalan bmula di facebook.

add? siapa yg add siapa pn dua2 tak perasan. (atau buat2 tak perasan).
nevermind lah. yg pasti mereka satu kampus.

si X pd mulanya takda pun nawaitu nk ubah or give guidance pada si Y.

but yet, pd satu malam, ada insiden dah blaku pd si Y. yang si X pn tahu mlalui penceritaan si Y.

si Y dah mlakukan suatu yg xpnah dibuat sebelumnya. dunia yg khayal, pnuh dgn kenikmatan. tp pnuh dgn kelalaian, kedosaan.

yg bestnya. si Y rasa takut yg amat. dan bjanji xkan buat dah pkara tsbut.

dan yg menguntungkan nye. si X masa tu pn berada di sisi si Y, harapan agar si Y meniti jalan yg lurus itu, dgn bhati2 n x tslap lngkah. Alhamdulillah! (best la ada org guide) . ahaks .

so bkawan lah mereka bdua ini. tp dalam hti si X, nawaitu nya di tetapkan utk guide sahaja, xlebih. kerna dia tahu akan batas2 pgaulan dlm islam ni. tkut juga dia terjebak dgn pnykit hati ni.

utk si Y, secebis perasaan suka kpd X itu dah muncul di hatinya. Allahuakhbar. sungguh, syaitan x pnah berehat utk sesatkan hambaNya utk tersasar dr jalan yg lurus.

shingga hbis final, mrka xkan la duk dkt dah kan ?

si X pulang ke kampung. so as Y.

smpai sini paham kan flow dia?

oraits.


nexttttt!

mereka ada bertukar password fb.. haha

this is the best part.hehe

bg X, Y ni bagus, dan boleh dpcayai. sebab dia pn dah berubah sikt2 , to be better than yesterday. n X is glad with that.

but then, X sgt sgt sgt sgt susah hti keranaaaaaa... pnyakt hati sudah datang.

cm mana ni ? aiya.

X beranggapan bhw dia yg dah guide si Y, tp skrg dia pula mcm nk tolak si Y dr path nyer.

xpe xpe.. sabar, hehe si X still mnyimpan apa yg dirasakannya. sbb blum smpai g masa. kalau dia mati pn. biarla si Y xtahu apa yg disimpannye. dia iginkan jihad.

but sebaliknya tjd pada Y. Y ada meluahkan isi htinye pd X. tp X cool jer. dia x nk tbru2. kenal pn blum smpai sbulan. x matured lg omputih kate. hak3

Occayyy

next, si X g buka fb Y..

the most interesting part is..

X terbaca chat Y dgn salah sorg gadis Q.
dan ada terbaca ayat2 yang si Y bg pada si Q.

sepertinye "comel". "syg" . "i...u"

well well well..

korg rase ape X rasa??

berapi2 la beb. hahaha

X rasa martabat dia rendah sgt2 pd waktu tu.

kerana apa ???

si Y dah treat dia elok2, pastu ada lg rupnye dia buat kat other girls.. wuh panas2, dah tu kate nk brubah.. tp tgok itu. fuh mmg dasyat la.

mmg fulamak katak! kah3

dah tu, dia diammmm jer la ngan si Y.

si Y pn bingung. apahal si X ni diam jer. dah la x bgtau knp.

si X pn terangkn la knp, dan apa yg dia buat. (open his id fb)

marah giler laaaaaa si Y. ahahaha. sbb ganggu privasi hdup dia di fb. tuduh dia mcm2, yang dia kata dia xbuat pn.

biler marah, kan dapat tau dah prngai sbnr si Y yang dlunye ckp baik2, tak pnah tnjuk marah sgt dpn si X.

si X diam jer la. malaih nk bkata apa2. hatinya dah tawar gile babeng. serius cakap. dia tahu salahnye juga pg buka id fb Y. tp kalau dia x bkak, dia x tahu keikhlasan si Y bkawan dgnnya. adakah hnya di depannya si Y baik. atau dgn makhluk2 lain juga ??? well. nk kenal org, byk tricknye.

tndakan si X adalah dgn memutuskan sgala bntuk phubungan ngan si Y.
iaitu,
1. buang num phone
2. unfren di fb
3. try to delete memory pasal Y

sbb apa ?? sbb her existence in his life , xda meaning. nk guide apa lagi.. dah org tu mcm tu juga, kn ?

apapun si X mendoakan si Y supaya mnjadi yg lebih baik, walaupn si Y xthu pn itu doa si X. =] kan doa seorg sahabat yg tak diketahui sahabatnya itu lebih afdhal.. ameen

juga, nk padam pnykit hati nya yg tkut lagi merebak.
itu la cara yg pling seswai X rasa.

lgpun, ana rasa, nk bdakwah pd seorg muslimin(dr sorg muslimah) ni.. agak berat. mcm2 perlu di ambil berat. sb setan ada. hehe



soooooo



ana nk mnta pndpt ikhwah dan akhawat skalian ,

apakah rasionalnye pbuatan si X td ??

si Y ? apakah rasionalnyer dia menyimpan dendam pada si X?

dan kesimpulannye ? syukran syukran my sahabat2.. ana alu2kan semua komen yg membina, =]




.: Syukran, moga sama2 menambah ilmu =] :.

10 kalam anda:

esyazamaili said...

assalam..adek..hehee..em..~
rasional? its a gud thing to do..
but smh0w we learned in life t0 hate whatever wrong things pe0ple did but n0 the pers0n him/herself..
s0o..serah pda ALLAH swt~ APE2 JUA PN..REDHA sbb Allah tnjuk pda X sape Y pda ketika itu bmksud Allah sdg melindunginya..Alhmdulillah~

apep0n,m0ga X bahagia sbb bahagia itu dtg dariNya~ ^_________^

miSs_caCtuS^^ said...

kaktun syg : Allah itu maha melindungi.. syukran atas perkongsian akak.. =] sesungguhnya X berasa amat tenang walaupun di provok oleh Y ..

hus said...

hmmm berdakwah itu wajib bila kita ucpkan kalimah SYAHADAH,,,so methodolgy yg terbaik adlh dgn cre kita buat cre yg kita mampu sbb ALLAH yg bagi hidayah kt depa bukan makhluk...kan???...hmmm dlm berdakwah ini ad 1 perkara yg perlu diambil kira...iaitu bagaimana or jenis or sikap mad'u kita....

jika cnthnya dia tu berlainan jantina or agama ..maka perkra yg perlu dijaga adlah tujuan kita dan bykkan nasiht yg berbntuk idea2 untuk she or he nie berpk secara rasianal...jika bukan islam jgn guna dalil2 sbb tentu dye xnak ikot tp gunelah analogy dssb....

maaf.sekian

hidayah said...

salam....lama x jenguk sini, singgh kejap nk jeguk cik hanis ni...bg dayah tindakan pembaikannya bermula dr awal lagi...kurangkanlah berhubung krn hal2 yg melalaikan, cukuplah sekadar berurusan atas urusan2 yg penting saja...dlm situasi ni, brhubunglah krn utk membimbing muslimin trsebut, klau dah mula rasa hampir terjebak dgn perkara2 yg tak berkaitan, cepat2 lah elakkan...maaf yea nk tgur tntng bertukar-tukar password fb tu, dah terlari sikit dr jalan utk membimbing muslimin terbabit...nk bersahabt boleh, tp elakkanlah perkara2 yg lagha tu, tak dosa tp sbb hal yg kecil ni mudah je nk terjebak dgn mende2 yg lebih besar, mcm tersuka ker tercinta ker...ter ter tu bnyk sbb kita sendiri yg mulakan...wallahualam..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
miSs_caCtuS^^ said...

hus : syukran 'ala kulli hal for ur opinion. walaupun x bgitu mnjawab psoalan. ada hint disitu.. hehe tq tq.

hidayah : berubung krn utk membinbinag muslimin.? hehe.. ana rasa ia amat merbahaya dah skrg utk si X.. kerna mungkin sukar utk si X membimbing si Y dalam keadaan spt ini dah kan.. hehe, apapun, syukran. oh ya , ttg fb password itu. lupa nk certa , ada hal tu, bukan saja2.. hehe.. si X pn bukanla nk sgt pn.. :D

Anonymous said...

X, i knoe that ure reading this now, this is my words to u.. be strong. eventhough awak korbnkan smthng yg awak syg, i knoe deep in ur heart u still wanna be Y's fren, and look after him. right? hehe. be strong. keep in mind, Allah is watching both of u.

Y, have u heard a phrase?? "a girls heart is like a glass, once broken, considered forever" hehe. how ?

btw, X's action is perfectly correct. utk mjauhkan apa yg lagi nk merebak kan?? and for Y, dndm?? i think dia x dndm, maybe rasa guilty yg teramat ? hehe. ok nice entry. keep it up. :-)

hidayah said...

hehe...sedar agak tak menjwb soalan, cuma mksud dyah pada permulaannya sblm apa2 lagi dh ada lngkah penjagaan, utk mengelakkn masalah2 pd masa akan dtg....kta ambiklah iktibar spya pd masa akn dtg x jadi lg benda camni....peringatan utk sy dan awak..:D

Muhammad Zikri Tarmizi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
miSs_caCtuS^^ said...

anonymous : thank you for your comment =]

dayah : muehehe, =] insyaAllah.. based on the story, kite bole la bjaga2 lepas ni.. ameen, syukran juga =]