Friday, March 11, 2011

couple, comel atau tidak ?






salam alaeykum sahabat2.. (=

sbnrnya baru sahaja hbis kempen tutup aurat dan anti-couple kat tempat study ana..




motive nya ? motivenya utk sama sedar akan keburukan couple bserta dgn dalil2 alquran.. xkan la kita nk ajak kpd bnda yg x bmnfaat ye dak ?

jadi mggu ni mcm2 tazkirah yang diberikan oleh ajk2 surau.. utk peringatan bersama, bukan utk tnjuk pandai or tnjuk hebat. (astaghfirullah, minta jauh pnyakit hati ini! )

haaaaa.. apa pndapat kmu ttg couple ni? comey atau dak? ke tatau nk nilai comey ke dak..

ni hanya secebis drpd pndapat ana yang x seberapa ni..

bg ana, couple tu















wajibbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb.....



























tinggal.










^,^ wajib tinggal la ye.. bukan ana yg kata.. Allah sndiri kata.. tp Allah tak kata pn. "barang siapa yg couple, haram hukum nya"


ha tudiaa..



jawapannye..





jum usya surah al isra' ayat 32

"dan jganlah kamu mendekati zina. sungguh, zina itu suatu perbuatan yang keji, dan suatu jalan yang buruk"


zina ni bukan skadar buat 'tut tut' sahaja.. paham dak?? ha xpaham? hm, bukan skdar jima' antara lelaki dan prmpuan bukan mahram sahaja..

tu duk tgok2 mata perempuan.. duk tgok lenggok bdn permpuan jalan.. duk pakai wangian2 utk attract phatian lelaki.. tu zina tu.. sbb mata duk melahap cantiknya kecantikan mata seorg permpuan. mata tu juga duk melahap lenggok badan prmpuan jalan, dan kewangian yang dpakai pula, boleh menyebabkan lelaki fikir mcm2 ttg permpuan tu. fikir apa? tanya lah lelaki., mreka lebih arif. xgitu? hehe

and..

sudi ke kamu beristerikan / bersuamikan someone yang da
h pernah disentuh lelaki/prempuan lain.. ?

sudi?

sudi ?

ana tanya sudi ke x?











"saya terima seadanya dia.."

"takpe janji dia ikhlas"



haha.. yeke? ikhlas ke jawpan tu ? ? ops.. bab ikhlas ni ana takmau kata papa.. tu dgn Allah la. Allah je tahu kamu ikhlas sebenar2 ikhlas ke dak jawap tu..

tapi x kurang gak ada yg jwb


"mana bolehh.. dia milikku!"

"sapa perempuan tu?!"

"smpai hati nya.."












yakin ke nikmat sentuhan pertama oleh isteri/suami tu dapat dikecapi ??

Astaghfirullah.. takut nnt si suami/isteri tak rasa apa2 bila disentuh.. sedihnya masyaAllah.
sbb apa ?


"aku dah dipegang pn sebelom ni. so biase je leerr"

nikmat tu dah hilang, xdak. rugi dak???

rugi dakk??

rugi ?

rugi!!! ..

kita hidup ni skali, kahwin pn kalau bole skali je la kan?? jadi apa pun semua nya msti la nak rasa skali ja.. dan dalam konteks ni, bila disentuh oleh yang tidak halal.. seboleh2nya biarlah disentuh oleh si dia yang halal bg kita..

x rasa best ke suami/ isteri yang halal org 1st sntuh kita ?
nikmat dia Tuhan ja tau. full of love!

dah la 1st sentuuh. dapat pahala plak tu! bukan nya DOSA.



comel dak? hehe




apapun, post ini bukan specifically utk siapa2 ya...

ini peringatan utk diri ana dan diri sahabat2 yang membaca..

kepada yang masih mnjaga kesucian dr couple,jaga la smpai yang halal bg kamu nnt.. nikmat dia laur biasa^^

kpd yang sedang bercouple.. yakinlah kpd janji Allah.. bhawasanya lelaki yg baik adalah utk perempuan yg baik.. kalau kamu clash skarang dan berubah mnjadi terbaik, takda ruginya. yakin dak ngan janji Allah?? akan kamu dapat perempuan/lelaki yang lbih baik / sama baik ngan kamu ada skarang ni .. itu pun kalau kamu yakin ngan janji Allah.

kpd yang couple dan xnak putus2.. ataupn tgh couple , tp sayangg sgt nk tggal..

sesungguhnya Allah lebih saygkan kamu drpd mak atau abah kamu sayangkan kmu..
sbb tu Allah gerakkan hati kamu utk "putus".. supaya blh kembali ke pangkal jalan..


cikgu ana slalu kata "kita ni xlama dah ya.. zaman2 yang pernah rasulullah s a w bsabda, tdpt tanda2 khancuran pa smua tu.. zaman ni la ni.. zaman ni..."

drpada kita mati dalam keadaan memurkakan Allah, y not kita mati dalam khusnul khatimah..(keadaan baik)

kita ni... manusia..

sebelum ni.. kita pnah janji ngan Allah brapa lama kita nk hidup di dunia ni(luhmahfuz)

tp kita bukan igt pn bila kta jnji nk kmbali kpd Allah balik kan ?

mgkin esok? mungkin lusa??

bertaubatlah.. sebelum tlambat.

pintu taubat, sntiasa tbuka utk kita.. sayangnya Allah kat kita..


"Aku kini melihat hamba2Ku mendustakan ku.. selepas aku memberikan mereka dgn perbagai nikmat dan keperluan yg mereka perlukan.. sungguh. sungguh melampaui batas mereka ini..

sungguhun begitu.. apabla mereka tersasar dr jalan kepadaKu.. aku gerakkan hati mereka utk kembali kepadaKu.. sungguh sedikit yg mndengar kata.. sungguh sedikit yang kembali..

dikala mereka sakit, mereka memnta kpdKu utk disihatkan , mreka kerap berjmpa dengan Ku, kerap juga memuji dan mengingatiku..

tapi apabila mereka dah sihat, lihatlah, kesihatan itu digunakan mereka melakukan perkara2 sia2.

bila mana hati perempuan2 dihancurkan oleh lelaki2.. Aku, Aku akan datang mengutip hati itu.. dan membasuhkan nya dengan zikir2 dan taubatannasuha..

beruntunglah mereka yang sentiasa mengingatiKu, kerana Aku rnduu pada hambaKu yang bertaqwa kpdKu.."




sungguh kasih dan cintanya Allah kpd kita.. bila kita nk cinta Allah????

tepuk dada, tnya iman.. wallahu'alam.

.: Syukran, moga sama2 menambah ilmu =] :.

5 kalam anda:

Syawalludin said...

ana sgt suka sekiranya ramai muslimah di luar sana berfikir sperti cik anis, betul la pernyataan. perempuan yg baik adalah untuk melaki yg baik. sekirnya kita mahukan yg terbaik drpd pasangan kita, maka kita hendaklah menjadi yg lebih baik dahulu. berkaitan dengan taubat, takkan kita hendak tunggu matahari terbit dri sbelah barat, atau dajal sudah muncul dan turunnanya nabi isa baru nak bertaubat.?

miSs_caCtuS^^ said...

subhanallah, iyya. jika kita mahu mndapatkan lelaki atau permpuan yang baik2 sbgai pndmping hidup kita,, kita dahulu yang perlu menjadikan diri kita ke arah yg lbih baik..
lgpun ada ke lelaki yang mahukan wanita2 yang seksis2 sbgai isteri??

bkaitan ngn taubat ana jga sependapat ngan kamu. wlaupun pntu taubat sntiasa tbuka pada hambaNya, kita sepatutnya cpt2 btaubat.. kerana apa.. kerana yakinkah kita ada lg pada hari esok utk btaubat..

Me, Myself and I said...

"...dan dalam konteks ni, bila disentuh oleh bukan ajnabi.."

what do you actually mean by "bukan ajnabi" as u said

"seboleh2nya biarah disentuh oleh si dia yang halal bg kita.."

just a little bit correction here, actually, ajnabi is the one to who can be married which are foreigners and not "bukan ajnabi" which in this group, siblings, parents, husbands and wives belong.. correct it, ya. ^_~

cactus said...

oh ya, thanks. tulis dgn sgt pnjang dan laju, tak terperasan pula.

Me, Myself and I said...

ape boleh buat kn.. dah lame bekerja dgn keyboard.. :) ultimately.. mane ade manusia yg xbuat kesilapan..kn3? =)