Wednesday, April 21, 2010

kerna nasi lemak 50sen..



Assalamualaikum.. hari ni sy nk berkongsi ngan anda semua tentang cerita nasik lemak 50 sen..
cerita ini diceritakan oleh Awang Afiq Afifi kepada sy.. credits to him :) crita ini bleh dijadikan iktibar, n keinsafan kpd kita semua insyaAllah..

berbalik pd tajuk sy pada ptg ni,
haa... critanya mcm ni..
di suatu tempat yg bernama "tut tut tut"(unknown) ada seorg pelajar yg susahh banget hidupnya..tp pandai.. pelajar biasiswa kalau x silap..
kiranya, duwet dia di belanjakan utk kirim ke kg, n bayar yuran sewa itu ini, cukup2 utk itu saja.. xtermasuk duit makan minum..

study pn study,
tp tetap bekerja. (tatau la kerja apa), tapi, dalam seminggu tu, ada la dlm 50sen dia dapat..
n dlm masa sminggu tu baru la dia dpt makan nasi lemak 50 sen..(nasik lemak 50sen pn cukup alhamdulillah la..)
then.. masa sedang makan tu, ada org terlanggar dia dr belakang, terjatuh setengah drpd nasi lemak tu kat ground..
tp makanan tetap makanan, beliau tetap makan juga.. ambil yg x kena tanah tu, makan..

moralnya di sini,
kita seharusnya bersyukur ngan apa yg ada..
xmau tamak2 ngan apa yg ada..
kat luar sana, ada yg lebih susah drpd kita..

should be so so so so thankful with our current life..
thanks to Allah..

ada keluarga yg makan nasik dengan garam saja..
ikan kembung goreng, 6 org adik bradik makan sama2..
jgn kata xda org mcm tu.. sbb mmg wujud org yg hidup susah..

so.. BersYukUrLah..



p/s : encik afiq, terima kasih sbb share cerita ni dengan cik hanis :)

.: Syukran, moga sama2 menambah ilmu =] :.

8 kalam anda:

ArchiNinja said...

eyh segan seyh..
:)

miSs_caCtuS^^ said...

alolo.. :)

Aya Shin said...

kembang hidung la tu XD

ArchiNinja said...

woih.. apa daaa

miSs_caCtuS^^ said...

:)

~ h a n i m h u s i n ~ said...

sedeh.kalau tgk bersamamu sedeh kenangkan hidup diorang.tapi blm mampu lagi nk mnyumbang =(

Psychaoez said...

terharunye bace entri ni..sgt2 brsyukur la kalu dpt mkn lagi nasik tu..

miSs_caCtuS^^ said...

hanimhusin : hidup kita jauh lebih comfort dr diaorg kan.. huhu

psychaoez : makan roti mayat pn rasa bersyukur sgt2.. huhu